Origineel kraamcadeau kopen? Hier zijn 4 gouden tips!

Origineel kraamcadeau kopen? Hier zijn 4 gouden tips!

origineel kraamcadeau

Hoe frustrerend kan het zijn als je met hetzelfde kraamcadeau aankomt als een ander familielid of vriendin? Uit recent onderzoek blijkt trouwens dat 70 procent van de ouders niet vrolijk rondloopt met het kraamcadeau dat ze in ontvangst mochten nemen. En als milde gever wil je uiteraard dat de ouders gelukkig zijn, maar vooral hoe aangenaam je het zelf vindt met de komst van de pasgeboren baby. Op deze pagina over originele kraamcadeau’s kopen worden enkele handvatten aangereikt hoe je kraamcadeau boven de talrijke andere geschenken uitspringt. En dat iedereen je de vraag stelt waar je het kraamgeschenk op de kop hebt kunnen tikken.

4 gouden tips aan welke eisen een kraamcadeau moet voldoen?

De betere kraamcadeaus hebben volgende eigenschappen waar je best rekening mee houdt:

 • het legt een zekere momentopname vast: het cadeau waar je aan herinnerd wil worden
 • het moet iets zijn dat bij de ouders overkomt als bijzonder nuttig
 • het geschenk is handig en praktisch
 • de ouders maken zelf een keuze

pasgeboren baby cadeau

Tip 1: Het cadeau waar je wil aan herinnerd worden

Als er een gebeurtenis in het leven van (kersverse) ouders gegrift staat, dan prijkt de geboorte van een kind sowieso op de eerste plaats. En die memorabele momentopname kan je op verschillende manieren vastleggen om te vereeuwigen. Deze kraamgeschenken leggen de (pasgeboren) babyperiode vast:

 • een gepersonaliseerd naamarmbandje met de geboortedag er op
 • vergroot het geboortekaartje en laat het bijvoorbeeld inlijsten
 • tegenwoordig zijn newborn fotoshoots van je nakomeling een echte trend. Laat de artistieke creatie over aan een ervaren fotograaf
 • stel een fotoalbum samen om de eerste foto's een bijzondere plaats te geven

Tip 2: Het nuttige kraamcadeau

De meeste ouders zijn dolgelukkig met elk kraamcadeau wat ze in ontvangst mogen nemen. Volgende kraamgeschenken kan je overwegen om te kopen omdat ze vaak als nuttig worden beschouwd:

Luiers zijn het meest populair

Als absolute nummer 1 op de bucket list staan luiers. De reden ligt voor de hand. Het is voor jonge ouders immers de meest grote kostenpost de eerste 12 maanden na de geboorte. Tegenwoordig kan je luiers schenken in de vorm van een taart om niet uit de toon te vallen met het klassieke pamperpak.

Pampers
Premium Protection - Maat 5 (11kg-16kg) - 152 Luiers - Maandbox
97,99
55,55
Pampers
Premium Protection - Maat 4 (9kg-14kg) - 174 Luiers - Maandbox
98,99
59,39
Pampers
Premium Protection - Maat 6 (13kg-18kg) - 144 Luiers - Maandbox
106,55
73,99

Producten om te verzorgen

Verzorgingsproducten zijn altijd welkom. Enkele voorbeelden die goed scoren bij jonge ouders: spuugdoekjes, talkpoeder, badschuim, een crème voor de huid, babypakje.

Met waardebonnen speel je op safe

Wil je een miskoop voorkomen, dan doen waardebonnen het altijd goed als je een kraamcadeau wil kopen. Een babysitbon of gecombineerd met een avondje uit scoort altijd bij de jonge moeder en vader.

Tip 3: Het kraamcadeau dat handig en praktisch is

Een handig kraamgeschenk is te omschrijven als iets dat het nieuwe leven van mama en papa comfortabeler maakt. Bepaalde dingen die ze mogelijk zelf niet zo goed kennen, maar die wel een zekere meerwaarde bieden in hun leven. Enkele voorbeelden hiervan zijn volgende gadgets:

Een slaapzak voor de baby

Hier kan je er nooit voldoende van in het bezit hebben. Als je deze kraamcadeau wil geven, zal je wel de maat van de slaapzak en het seizoen in de gaten moeten houden.

De Bumbo baby sitter

Kindjes van 3 tot 14 maanden kunnen in de Bumbo babysitter zonder hulp van derden recht zitten, op voorwaarde dat de baby het hoofd zelf heel stabiel kan houden. Voor alles misverstanden uit de weg te ruimen: je kan het niet gebruiken als badzitje of autostoel. De kleine stoel is overal heel makkelijk mee te nemen omdat het nauwelijks iets weegt.

De borstvoedingarmband

Het is een uitstekend gadget om de moeder te helpen herinneren welke borst werd gegeven tijdens de borstvoedingsperiode.

Een lepeltje om het papje te eten

Je staat er niet altijd bij stil, maar hoe vaak ben je op zoek naar een klein lepeltje wanneer je baby een fruit- of groentehapje wil eten. Een praktisch gadget dat je best altijd bij je kan hebben zodat je nooit met de rug tegen de muur staat. Lepeltjes heb je in verschillende vormen zoals een boot, treintje of vliegtuig.

Plastieken bakjes om babyvoeding in te vriezen

Het is misschien wel het meest bizarre kraamcadeau om te geven. Het minste wat je kan zeggen is dat het heel origineel is. Geen enkele ouder zal je het kwalijk nemen dat je hieraan hebt gedacht omdat het een heel praktisch cadeau is.

Tip 4: De ouders maken zelf een keuze

Het lijkt misschien op een makkelijkheidsoplossing, maar in bepaalde situaties is het beter als je de ouders hun kraamcadeau zelf laat kiezen door cash geld te geven of via een cadeaubon. Het voordeel van cash is dat de kersverse ouders het geld kunnen gebruiken om iets bij elkaar te sparen. Op die manier kunnen ze onder het mom ‘kleine beetjes maken 1 groot' iets mooiers aanschaffen dan een louter individueel geschenk. Zo kan je een bepaald budget voorzien voor een autostoel of het eerste spaargeld op een bankrekening zetten. Wanneer je om één of andere reden liever geen geld geeft aan iemand, kan je nog altijd overschakelen naar een cadeaubon. Als je dit laatste wil gaan doen, zal je wel even op voorhand poolshoogte moeten nemen in welke winkels de betrokken ouders regelmatig over de vloer komen. Zo vermijd je dat ze niet in een shop moeten gaan winkelen waar ze hun ‘goesting' niet vinden.

Voor wie is het bestemd: jongen of meisje

Bij de geboorte van een baby weet je uiteraard automatisch het geslacht. De dag van vandaag weet het overgrote deel van de ouders of het een meisje of een jongen wordt, lang voor de geboorte. Dat vereenvoudigt wel een beetje om gericht een origineel kraamcadeau te kopen dat toepasselijk is voor het geslacht van de baby. Enkele kanttekeningen om een doelgericht kraamcadeau te kopen:

Kraamgeschenk voor een meisje

Een geboortecadeau voor een meisje lijkt op het eerste gezicht makkelijker te vinden dan eentje van een jongen. Omdat er zoveel keuzemogelijkheden zijn. Schat vooraf in wat de levensstijl is van de kersverse moeder. Naast de eerdere aangegeven 4 bovenvermelde voorwaarden, kan je nog enkele volgende gadgets toevoegen die hun nut bewijzen:

 • een foto op hout laten maken
 • speldjes of strik voor in het haar van de baby
 • een speenkoord zodat de 'tutter' nooit verloren gaat
 • een opbergzak voor speelgoed

Kraamgeschenk voor een jongen

Jongens worden geassocieerd met een stoer imago, hoe klein ze ook zijn. In heel veel gevallen zie je dat al aan de kraamcadeaus die voor jongens worden gekocht. Dank maar een paar kleine sloffen of sportschoentjes in verschillende kleuren. Een speelgoedmand is één van die andere geschenken die voor jongens wordt gekocht. Andere alternatieve tips om een cadeau voor babyjongens te kopen zijn:

 • een trein met naam of autospeelgoed met datum van de geboorte
 • een speciaal ontworpen zonnebril voor een baby met een band die rekbaar is, zodat die blijft zitten
 • een kleine pet als zonneklep die beschermt tegen de zon
 • kleine afstandsbediening of mobiele telefoon omdat de kinderen – hoe klein ook – dol zijn op de echte exemplaren van mama en papa. Bovendien leidt hun dat af

Kraamgeschenk voor een tweeling of meerling

De kans om zwanger te worden van een tweeling of meerling groeit de laatste jaren gestaag. De wetenschappelijke cijfers zijn overduidelijk. 1 op de 80 bevallingen telt een tweeling. Een kraamcadeau kopen voor een tweeling vergt een hele andere benadering. Zo kan je weliswaar dezelfde kledij kopen als assortiment, maar selecteer dan twee verschillende kleuren. Volgende cadeautips voor een tweeling of meerling kan je best niet in de wind slaan:

 • koop een boek over tweelingen zodat je aparte tips krijgt
 • er bestaan speciale wenskaarten voor tweelingen
 • een voedingskussen dat speciaal is ontworpen voor tweelingen
 • fotolijst waar 2 foto's naast elkaar kunnen worden gevoegd
 • een bavette met hun geborduurde namen
 • twee aparte fotoboeken zodat ze later elk een album hebben

Kleurrijke cadeaus of genderneutraal?

Het is geen geschreven regel, maar bepaalde ouders houden er van om cadeaukleuren te ontvangen die behoren tot het babygeslacht. Dat moet daarom niet bij voorkeur roze zijn voor meisjes en de blauwe kleur voor jongens. Je kan ook kiezen voor aquatint (meisjes) en beige (jongens). Zulke doordachte keuze laat zien dat je bij de aankoop van een cadeau niet over één nacht ijs bent gegaan. Wanneer je geen benul hebt wat de ouders mooi vinden, kan je je oog laten vallen op neutrale kleurpaletten zoals grijs, zilver of wit.

Wat is het gemiddelde budget voor het kopen van kraamcadeaus?

Het budget dat je wil besteden aan kraamcadeaus hangt af van persoon tot persoon. Dat kan je moeilijk bepalen. Bovendien is het niet de bedoeling dat je voor elke baby van een familielid hetzelfde bedrag gaat uitbesteden. Dat kan dus verschillen en het is niet belangrijk hoeveel je uitgeeft. Een cadeau dat je geeft moet vooral met liefde worden verwelkomd, uit blijk dat je iemand genegen bent. Als je dan toch van plan bent om iets meer te willen uitgeven, probeer eventueel met andere mensen iets samen te leggen voor een groter kraamgeschenk. Op deze manier beschik je over een groter budget en kan je met verschillende mensen een mooier cadeau geven. Zo een cadeau met verschillende mensen, werkt uitstekend als de ouders een babyborrel organiseren. Vergeet wel niet de namen op te schrijven van de mensen die het cadeau hebben helpen meebetalen om misverstanden te voorkomen. Tegenwoordig kan je ook kiezen uit tiplijstjes die ouders ergens leggen en waar je een keuze uit kunt maken. Nochtans blijven cadeaus met een persoonlijke touch nog steeds het meest geliefkoosde kraamgeschenk bij de jonge ouders.

Extra originele cadeautip: koop eens een speciaal geboortebiertje voor de vader

Voor de uitgeputte vader die zichzelf de vraag stelt of het leven nog ooit normaal wordt na de geboorte van zijn kind? Wanneer hij een normale nachtrust opnieuw gaat hebben? Misschien kan je een nieuw lumineus idee boven de doopvont houden en noem het een ‘geboortebier' door het flesje bier te personaliseren met de naam van de ‘daddy'. Zo is iedereen tevreden na een kraambezoek…

origineel kraamcadeau kopen

Last Updated on 14 december 2020

OC

De redactie van OrigineleCadeau.com is jouw partner in het zoeken naar leuke, boeiende en vooral succesvolle geschenken voor de meest dierbare mensen in jouw leven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.